Arbeider

Historien om oss: Vår norgeshistorie som en Fabel Original

Lydserien der vi graver etter gull i egen fortid.

«Hei – det mangler en skikkelig god, velprodusert, manusdrevet podkast om norsk historie. Hva om vi kunne laget den selv?».

Det var NewsLabs Steffen Pedersen Solheim som kom med ideen. Frøet var sådd som skulle vokse og bli til «Historien om oss» – en lydserie i åtte deler, produsert av NewsLab for strømmetjenesten Fabel, med Lydbokforlaget som oppdragsgiver.

Våren 2021 ble serien ble lansert som en Fabel Original, med Steffen som programleder.

«Historien om oss» dykker ned i noen av de mest spennende og fascinerende fortellingene fra vår egen fortid. Interessante skjebner og overraskende detaljer formidles i et rikt lydbilde, med hjelp fra noen av våre fremste historikere.

Hør en kort teaser her:

Det lille i det store

En episode i en tradisjonell historie-podkast vil ta for seg et bestemt øyeblikk, en person eller et tidsrom i historien. Kanskje i form av et intervju, eller en samtale. Sånn er ikke «Historien om oss».

I stedet tar vi utgangspunkt i et tidsaktuelt spørsmål – Har vi egentlig klasseskiller i Norge? Hvorfor er vi så glad i monarkiet? Hva slags forhold har vi egentlig til Russland? – og spoler tilbake i historien for å se hvordan vi har kommet frem til der vi står i dag.

På veien trekker serien frem «det lille i det store». Vi graver frem og stopper opp ved karakterene og (de ofte ukjente) detaljene og hendelsene som har satt sitt preg på historien. Vi ser på hvilke valg som ble tatt langs veien, hvilke øyeblikk som står seg ut når vi ser tilbake, hvorfor det gikk som det gikk, og hvorfor vi er blitt som vi er blitt.

Derfor er dette historien om oss.

Historienerder

I NewsLab er vi historienerder, i mer enn én betydning: God formidling og historiefortelling er vår ekspertise. Derfor var det et drømmeprosjekt for oss å få grave etter gull i norgeshistorien og presentere det en ny og forfriskende innpakning.

Serien er manusbasert og involverer flere av Norges fremste historikere og forfattere – deriblant Tore Skeie og Tor Bomann-Larsen – som ekspertkilder.

Nedenfor kan du høre flere lydklipp og smakebiter fra podkasten. Hele lydserien finner du hos Fabel.