Aktuelt

Hvordan stille gode spørsmål? Her er 5 intervjuteknikker som fungerer

Hvordan stille de riktige spørsmålene og få det beste ut av den du skal intervjue? Her er en intervjuguide med fem tips som faktisk fungerer!

1. Start med noe enkelt

I en artikkel kommer som regel det viktigste først, men i en intervjusituasjon kan du godt vente med de vanskelige spørsmålene. Begynn i det små, og bli kjent med den du intervjuer. Start med enkle, konkrete og gjerne naive spørsmål som «hvem er du?» eller «hva gjør du?». Da blir det enklere å gå løs på de vanskelige (hvis det er noen) etter hvert.

2. Still åpne spørsmål

Det første du lærer på journaliststudiene, er hva et spørsmål er. For et spørsmål er ikke bare et spørsmål, her er det lurt å være obs på hvordan du formulerer deg for å få det beste svaret. Dropp ja- og nei-spørsmål, og bruk i stedet dem som rommer alle svarmuligheter, altså åpne spørsmål. Istedenfor «går det bra?», kan du spørre «hvordan har du det?». Prøv det med venner også!

3. Still et spørsmål om gangen

I et intervju er det lett å bli overivrig, og stille flere spørsmål på en gang. Da blir som regel svaret på det ene spørsmålet glemt (med mindre du snakker med en proff!). Ta et spørsmål av gangen, og gå først videre til neste når du er fornøyd med svaret.

4. Dumme spørsmål er topp

Det finnes faktisk ingen dumme spørsmål når du skal intervjue noen. Dropp stoltheten, og spør hvis det er noe du ikke forstår. Spør gjerne også om ting du tenker er unødvendig å spørre om, eller tror du vet svaret på. Kanskje har vedkommende et helt annet svar enn det du tror – eller en bedre forklaring enn du har tenkt på selv.

5. Legg inn pauser, se hva som skjer

Gode journalister legger ofte inn pauser etter at intervjuobjektene har svart, eller tror de har svart ferdig. Da rekker intervjuobjektene å tenke litt mer, og plutselig kommer de på noe som gir saken en helt ny dimensjon. Vær derfor ikke redd for at det blir stille under et intervju, da kan magiske ting skje.