Aktuelt

Plantefar – nøkkelen til NewsLabs spirende suksess?

Christer Davanger

Innholdsprodusent tekst

NewsLabs kontorer bugner av grønne skatter. Vi tok en prat med mannen bak det frodige plantelivet.

Et grønt og godt arbeidsmiljø har alltid vært høyt på prioriteringslisten vår i Newslab, både med tanke på arbeidet vi gjør og arbeidsplassen vi har.

Kommer du innom kontoret vårt i Waldemar Thranes gate 86 vil du derfor se at alle kriker og kroker i lokalene våre prydes av et stort mangfold av grønne planter i ulike fasonger og størrelser.

Mannen vi kan takke for det er Aleksander Sahr, bedre kjent under den gjeve tittelen Plantefar.

– Planter og bedrifter som trives, vokser

– Planter som trives vokser jo, og bedrifter som gjør det bra vokser jo. Det er en fin, underliggende, kanskje underbevisst, filosofi hos dem som faktisk kjøper planter til kontoret og bryr seg om å ta vare på dem. Jeg vet ikke om det er gjennomtenkt her, men det er i hvert fall det jeg har tenkt selv, forteller Plantefar.

Sahr er utdannet tekstilkunstner, men har nærmest skapt en fulltidsjobb av å ta vare på plantene til kontorbygg rundt i Oslo. Han er allerede godt i gang med dagens plantestell hos NewsLab når vi nærmest river ham bort fra de små og grønne for å prate litt.

– Jeg har jo verdens beste jobb, sier plantepatriarken.

For mannen som nå styrer et spirende planteimperium startet plantestell som en sidehustle ved siden av studiet – en mulighet som dukket opp da en av kundene ved plantebutikken han jobbet i på Grünerløkka ba om litt ekstra hjelp til å ta vare på plantene i bedriften deres etter stengetid. Nå tar han vare på over 300 planter på tvers av Oslos forretningsscene.

– Jeg bestemmer veldig mye selv. På en dag hvor jeg føler meg produktiv står jeg opp tidlig og begynner dagen på favorittkaféen min. Etter det rusler jeg avgårde til lageret mitt på Grønland og henter utstyret jeg skal bruke den dagen, før jeg drar jeg til min første restaurantkunde på Youngstorget.

– Deretter går jeg gjennom byen og har kundene mine som perler på en snor med NewsLab som siste stopp, sier Plantefar.

Tar vare på et liv

Navnet var det de trofaste kundene som gav ham som et resultat av hans faderlige væremåte rundt plantene.

– Jeg behandlet dem nærmest som om de var barna mine, og det er de jo også, sier han.

– Så ble det bare et slagord som jeg begynte å bruke humoristisk, nå er det en merkevare.

Hva er det du elsker ved plantene?

– Det er noe ved det å ha noe stille, men levende i et rom. Det gjør mye med atmosfæren rundt deg. Det er som et kjæledyr du ikke trenger å ta så voldsomt mye vare på. Også er de så voldsomt takknemlige tilbake, du gir de vann også bare spretter de opp igjen. Du tar jo vare på et liv da, det er det morsomme ved det.

Hva syns du om planteutvalget hos Newslab?

– Jeg er jo av den typen som tenker at det alltid kan være mer. Helst mye mer. Men, jeg syns de plantene dere har nå er robuste og fine. De har vært her en god stund nå, så de har liksom jobbet seg inn. Dere har hatt et ganske godt utvalg fra begynnelsen av, og det er egentlig veldig gode forhold her for å ha planter.

På spørsmål om det går an å si noe om en person basert på plantene de eier, sier Plantefar at det absolutt er mulig. Spesielt hvor godt en plante blir tatt vare på kan si mye om personen som eier dem.

– Det er litt vanskelig her på kontoret da det er jeg som tar vare på alle plantene. Da er på en måte alle plantene litt mine. Det hadde vært noe annet dersom det ikke hadde vært noen her som tok vare på dem. Da ser man gjerne at «åja, den personen vanner aldri planten sin, den er jo helt vissen og trist».

Noen ganger er derimot problemet det stikk motsatte. Plantefar forteller at noen av kundene er så glade i plantene sine at de vanner og steller med dem selv om han er leid inn for å ta vare på dem.

– Der har man gjerne dem som gir for mye kjærlighet, de som vanner for mye og drukner planten sin. Det er trist for meg som egentlig har lyst til å ta vare på plantene, men som innser at man bare må gi opp, sukker han.

Tre kjappe tips for lykkelige planter:

  1. Still deg der du skal sette planten din!
    Liker ikke du å stå der, liker ikke planten din å stå der heller.
  2. Kjøp planter på våren
    La dem akklimatisere seg på våren og sommeren slik at de er klare for mørket om høsten og vinteren.
  3. Følg nøye med de første ukene
    Hvor mye vann en plante trenger varierer fra hjem til hjem og kontor til kontor. Det finnes ingen fasit. Følg med og finn ut hva din plante trenger.

Gæren aspargesbregn og stoisk fredslilje

Vi føler oss vågale og lurer på Plantefar kan si noe om de forskjellige personlighetene i NewsLab ut fra hvilke planter som pryder de ansattes pulter. Blikket hans festes straks på to grønne kandidater som befinner seg på bordgruppen ved siden av oss.

– Den aspargesbregnen der for eksempel er jo helt gæren. Den beveger seg veldig mye i løpet av en dag, men man ser det ikke fordi det skjer så sakte, vurderer han før han kjapt går videre til neste kandidat.

– Den fredsliljen der er mer stoisk og står veldig i ro, men når den blir tørst kollapser den helt. Jeg vet ikke hva det sier om en person, jeg. Dersom de får lavt blodsukker blir de kanskje verdens verste menneske å jobbe med, kanskje? ler han.

Avslutningsvis spør vi det avgjørende spørsmålet om det finnes en favorittplante i livet hans.

– Man kan ikke velge mellom barna, svarer han før han setter to fingre over det som skal forestille ørene til potteplanten ved siden av og umiddelbart utpeker seg en liten oxalis i rommet ved siden av.