Aktuelt

Sånn blir du kvitt skrivesperren

Burde ikke du ha skrevet nå? Her er tipsene som får deg tilbake i skrivemodus.

Skriv etter pomodoro-teknikken

Francesco Cirillo var en smart fyr. Som ukonsentrert student på slutten av 80-tallet, timet han seg selv med en tomatklokke. Så lenge han kunne forplikte seg til 25 minutter av gangen, ville han til slutt nå målet sitt.

Pomodoro-teknikken er enkel: bestem deg for hva som skal gjøres, jobb 25 minutter på og 5 minutter av, fire ganger. Deretter tar du en lengre pause, og så begynner du fra start.

Hør på ASMR

ASMR høres ut som et dårlig dataspill fra 80-tallet, men i realiteten er det selve redningen i en stresset hverdag der du ikke får gjort noen ting. ASMR står for autonom sensorisk meridianrespons, og er en kriblende følelse i hode og nakke som kan oppstå når du ser og hører visse lyder og bevegelser.

Det finnes en rekke ASMR-artister både på YouTube og TikTok, som gjør alt fra å snackse potetgull og drikke te til å gi deg digital ansiktsmassasje, piercing, terapitime eller scenesminke backstage. Perfekt både for å øke konsentrasjonen når du jobber, og som pausefisk for å koble helt av. Våre favoritter er jociebasmr, Lavender ASMR og Latte ASMR.

Lag et kaosdokument der alt er lov

Når du jobber med noe utfordrende og sitter fast, kan det være vanskelig å la tankene få fritt spillerom. Da kan det være lurt å opprette et kaosdokument der alt er lov. Skrible i vei alt du orker i kaosdokumentet. Deretter kan du komme tilbake til hoveddokumentet med et mer edruelig blikk.

Snakk med noen du tenker godt med

Det er grenser for mye du orker å befinne deg i eget hode. Ofte kan en prat med en kollega eller venn få oppgaven du holder på med til å se mye mer oversiktlig ut. De trenger ikke engang å komme med spesifikke råd – bare det å formulere tankene dine til noen andre kan sette i gang kreativiteten og inspirasjonen igjen.

Begynn med morgensider

I boka The Artist’s Way fra 1992 beskriver Julia Cameron hvordan morgensider kan bidra til å forløse kreativiteten, noe som har funket både for henne og millioner av andre.

Morgensider går ut på å sette deg ned hver morgen og skrive det som faller deg inn, uten at du skal bruke det til noe. Ingen trenger å lese det, kanskje ikke engang deg selv. Julia Cameron anbefaler tre håndskrevne sider hver eneste morgen, før du gjør noe annet. En enkel metode for å få fart på skriveprosessen, men også hodet mer generelt.