Arbeider

Hjelp, vi har laget vår første musikkvideo!

Opptak av musikkvideoen for «Funeral» av Caden i Grønland kirke.

Foto: Henrik Kjøle Granseth

Popstjerneskuddet Cadens singel «Funeral» er produsert av NewsLab og regissert av vår Spellemann-vinnende danske Nicolai Gundorff Asmussen, som elsker å bruke grep fra musikkvideosjangeren når han lager reklame.

Kristin Marie er et navn som har svirret rundt i den norske musikkbransjen i flere år. Som låtskriver har hun medvirket på sanger med Broiler, TIX, Hagle og Fedde Le Grand, med listeplasseringer både i Sør-Korea og her hjemme å vise til.

Nå fokuserer hun på sin egen karriere under artistnavnet Caden, der poplåter som kretser rundt den trøblete kjærligheten står høyt oppe på den musikalske menyen.

Caden er åpenbart et supertalent med en lys fremtid som soloartist foran seg, så da plateselskapet Easy Records ga oss i NewsLab sjansen til å lage musikkvideoen til den ferske singelen «Funeral», var vi ikke vonde å be.

Se resultatet nederst i saken!

En lekeplass for å teste nye ting

Selv om «Funeral» er både Cadens og NewsLabs debut på musikkvideofronten, befinner det seg en ringrev i regissørstolen: Nicolai Gundorff Asmussen.

NewsLabs danske innholdsprodusent har en lang rekke musikkvideoer på CV-en, deriblant for Bernhoft, Dagny og Ramón.

Som en essensiell brikke i NewsLabs videoteam har Nicolai det siste året jobbet med kunder som OBOS, Telenor og Universitetet i Oslo. I disse reklamene benytter han seg mer enn gjerne av musikkvideoens estetikk og tempo, som han mener har satt sitt preg på mye av det mest interessante som lages av film og TV akkurat nå.

– Alle de beste tingene som blir laget i dag virker som om de er ekstremt inspirert av musikkvideoer. Hvis du ser noe av Harmony Korine, Gaspar Noé, Sam Levinson… Det som gjør filmene og seriene deres så bra, er at de føles så løsslupne. En musikkvideo er som en slags lekeplass, der du kan teste en masse ting. Selv bruker jeg disse grepene i reklame og filmer for sosiale medier, for å gi dem rytme og energi, sier han.

Fra rapdrømmer til Spellemann

Selv falt 32-åringen for videoen som medium da han var en fremadstormende rapper i København på starten av 2010-tallet.

– En venn av meg hadde kjøpt speilreflekskamera og filmet musikkvideoer for meg, og de fikk vilt mange visninger. På det tidspunktet gikk jeg og drømte om å bli rapper, men så forsto jeg at det som egentlig interesserte meg var å lage videoer og være med i den prosessen, forteller han.

Etter filmutdanning i Paris tok kjærligheten Nicolai til Oslo, der han på relativt kort tid har bygd karriere som musikkvideoregissør. I 2023 mottok han den høythengende Spellemannprisen i kategorien Årets musikkvideo for Ramóns «Så klart det gjør vondt», en 12 minutter lang kortfilm som traff både på TikTok og kino.

– Det er det fedeste prosjektet jeg har jobbet med, hele den måten å arbeide på – å skjøte sammen enkeltscener, basert på tekstene hans, til en kortfilm. Og så er Ramón kul å jobbe med. Han har mange meninger og et tekstunivers som er ekstremt visuelt.

Krevende, men magisk

Tilbake til Caden og hennes «Funeral», der hun synger: «And if forever was a dream/ why’d it feel so fucking real/ how can you walk away?». En såpass fortvilet og opprivende tekst krevde en matchende musikkvideo, forklarer Nicolai.

Løsningen ble en video der et parforhold først vises gjennom lykkelige bryllupsforberedelser og deretter bikker over i noe langt tristere.

– Sangen er basert på et brudd som slo henne fullstendig ut, og ideen til videoen kom fra henne. Så gjorde vi vårt beste for å få videoen til å føles nær og personlig ut fra det. Det er en veldig rolig sang, noe som gjenspeiles i kameraføringen og bevegelsen.

Tross begrensede ressurser og en lang og utmattende innspillingsdag, bidro et team av dyktige NewsLab-kolleger og gode hjelpere utenfra til at Nicolai er stolt av resultatet.

– Flere av oss jobbet i nesten 20 timer den dagen. Det er jo heftig, men også det beste i hele verden – å komme hjem, legge seg ned og tenke «yes, vi klarte det!».

Her er resultatet:

Se flere bilder fra opptaket – alle foto av Henrik Kjøle Granseth:

Medvirkende:

Regi og klipp: Nicolai Gundorff Asmussen
Foto: Adam Enochsson
Kameraassistent: Harald Spjelkavik
Lysmester: Cameron Daravi
Lysassistent: Jakob Henden-Kaasen
Produksjonsleder: Julie Simonsen
Koordinator: Ane Solstad Sønnesyn
VFX: Sindre Nakken
Kolorist: Didrik Bråthen
Skuespillere: Jonas Lund, Siri Elton og Kristine Holen Hauge

Takk til Dagslys, Krypton, Grønland kirke, Revier, Jølstad begravelsesbyrå og alle statistene.