Arbeider

NewsLab hjelper norske forfattere ut i verden

Hvert halvår velger NORLA (Norwegian Literature Abroad) ut 24 fokustittelforfattere, som de representerer på bokmesser over hele verden.

Disse forfatterne skriver enten sakprosa, skjønnlitteratur eller litteratur for barn og unge, og velges på bakgrunn av kvaliteten på arbeidet deres og relevansen i det internasjonale markedet.

Høsten 2023 fikk vi i oppdrag å ta bilde av og intervjue sesongens forfattere for NORLA. Målet med dette var å synliggjøre disse både for norske og internasjonale litteraturaktører.

Bildene ble tatt på Nasjonalbiblioteket, og deretter publisert på nettsiden til NORLA og distribuert i sosiale medier. Intervjuene ble publisert som spørsmål og svar-saker både på norsk og engelsk, og gir et raskt innblikk i forfatterne og bøkene deres.

Her kan du blant annet lese om hvordan barnebokforfatter Håkon Marcus' brakdebut Villdyr ble til, og hvor han jobber aller best.

… og her er et utvalg av bildene vi tok, signert vår dyktige fotograf Jan Tore Eriksen:


Kjersti Synneva Moen synes altfor mye rundt oss handler om prestasjon. Derfor ville hun skrive bok om at det er mer enn nok å bare eksistere og å skape for skapergledens skyld.

Foto: Jan Tore Eriksen

I Utryddelsen forteller Nikolaj Frobenius historien om Jonathan, som er lammet av sorg etter at sønnen hans døde i en påsatt brann. – Boka er psykologisk interessant, og den skildrer et miljø som befinner seg rett under den tiltalende og eksklusive solsiden, sier han.

Foto: Jan Tore Eriksen

Thomas Hylland Eriksen har skrevet om meningen med livet. – Som sosialantropolog og nysgjerrigper har jeg lært mye av andre mennesker og ikke minst andre folkeslag, og følte nå at det var på tide å tenke gjennom og formidle noe av det jeg har lært, sier han.

Foto: Jan Tore Eriksen

Trond Bredesen har skrevet bok om morens demens. – Den handler om min mors siste leveår på institusjon. Hvordan hun ikke finner seg til rette, vil hjem til familien og gradvis blir svakere og etter hvert sengeliggende, sier han.

Foto: Jan Tore Eriksen

Simon Stranger har skrevet om en drapssak fra virkeligheten, som ligger tett på hans egen familie. – Denne boka er for alle som liker romaner av den mer alvorlige og poetiske sorten, men kanskje særlig de som er opptatt av krigen, sier han.

Foto: Jan Tore Eriksen