Arbeider

Slik gjorde vi turistene interessert i mer enn bare fjorder og nordlys

Hvordan fortelle om flere sider ved Norge enn bare nordlysporno og endeløse bilder av fjorder? Ved å velge rett format, såklart!

For et utrolig vakkert land Norge er. Fjordene i Vest og nordlyset i Nord er så billedskjønt at vi risikerer å stirre oss blinde på videoer og fotografier av naturfenomenene.

Men: Turister som kommer til Norge for naturen, er ikke alltid de mest attraktive. Om de også har en annen grunn til å komme – fordi de er interessert i norsk kultur eller livsstil, for eksempel - er sjansene større for at de tilhører en mer lukrativ målgruppe. At de ikke bare kjører hit i bobil og nyter medbrakt.

Derfor ønsket Innovasjon Norge og Visit Norway - som NewsLab jobbet med fra 2017 til våren 2021 - å fortelle andre typer historier fra Norge. Blant de mange tingene vi produserte for dem var "Ukens Story" – en ukentlig videoserie skreddersydd for Facebook.

Disse videoene er laget i kvadratisk format, og er en kombinasjon av videoklipp, stillbilder og tekst. Brukt riktig gir dette formatet mulighet til å fortelle andre typer historier.

Der én video fokuserer på wow-bilder av norske fosser eller togturer, vil en annen trekke fram foreldrepermisjon, signalbygg eller samisk historie.

De mest populære videoene hittil har vært om henholdsvis brunost (2 millioner visninger) og applausen for sykepleierne under korona (2.2 millioner visninger).

En god Ukas Story skal smelle fra første bilderute, og deretter holde på seeren med en følelse av konstant bevegelse og framdrift med animerte tekstplakater - mer info-musikkvideo enn Power Point-presentasjon.

Klippetempoet er ofte høyt og krever store mengder materiale - gjerne en god miks av destinasjonenes bildebaser, de beste Instagram-bildene og egenprodusert video. Likevel, det skal aldri tippe over i heseblesende - lesbarheten i tekst og bilder kommer alltid først.

Formatet er stående, for å sikre at vi treffer maksimalt i en Facebook-feed hvor en video gjerne har mindre enn to sekunder på å rettferdiggjøre sin eksistens.

Framfor noe annet skal Ukas Story engasjere følgerne i sosiale medier. Alle videoene rundes av med et spørsmål som skal engasjere seeren, samt en sluttplakat som oppfordrer til å «Comment / Share / Visit» (endret til «Comment now / Visit later» under korona) og ender på nettadressen til Visit Norway.

Videoene har hatt enormt god spredning, og gitt mange potensielle leads. De har passert 40 millioner visninger, to millioner engasjementer og 60 millioner inntrykk globalt. Kommentarfeltet er gjerne en god miks av tidligere turister som mimrer og vil tilbake, sammen med lokalpatriotiske nordmenn og potensielle nye besøkende som drømmer om hvilke steder de skal besøke.

I 2021 ble arbeidet med Ukas Story belønnet med en Webby-nominasjon - en av de mest prestisjetunge internettprisene der ute. I skarp konkurranse med Disney og Honey nådde vi dessverre ikke helt opp, men her var det en ære bare å bli nominert (ja, liksom).

Mens samarbeidet med Visit Norway ble avrundet i 2021, har Ukas Story-formatet blitt tatt med videre til kunder som Visit Oslo, museene på Bygdøy og Telenor T-We.

Se spilleliste med alle Ukas Story-videoene til Visit Norway på Facebook